Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä perusopetukseen valmistavaa opetusta varten opetussuunnitelma6. Lähtökohdan opetussuunnitelman laatimiselle muodostavat perusopetuslaki ja -asetus, valtioneuvoston asetuksessa (422/2012) määritellyt yleiset ja perusopetukseen valmistavaa opetusta koskevat valtakunnalliset tavoitteet, nämä Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteet 2015 sekä soveltuvin osin Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 20147.
Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelmassa tulee olla kuvattuna:
toimintakulttuuri ja sen periaatteet
opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt
periaatteet oppilaan oman opinto-ohjelman laatimiseksi
oppilashuollon ja siihen liittyvän yhteistyön järjestäminen
ohjaustoiminta oppimisen tukena
oppimisen ja koulunkäynnin tuki
suunnitelma kasvatuskeskustelujen ja kurinpidollisten keinojen käyttämisestä ja niihin liittyvistä menettelytavoista
yhteistyö esi- ja perusopetuksen kanssa
kodin ja koulun yhteistyö
yhteistyö muiden tahojen kanssa
oppilaan arviointi ja todistukset.
Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain8 mukaan koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että vuosittain laaditaan oppilaitoskohtaisesti tasa-arvosuunnitelma yhteistyössä henkilöstön ja oppilaiden tai opiskelijoiden kanssa. Vuosittaisen tarkastelun sijaan suunnitelma voidaan laatia enintään kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Tasa-arvosuunnitelma voidaan sisällyttää osaksi opetussuunnitelmaa tai muuta oppilaitoksen suunnitelmaa.
Yhdenvertaisuuslain9 mukaan koulutuksen järjestäjän on huolehdittava siitä, että oppilaitoksella on suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Yhdenvertaisuussuunnitelma voi sisältyä opetussuunnitelmaan.